Гръцкият остров Кефалония в Йонийско море е истинско райско кътче,

...
 Гръцкият остров Кефалония в Йонийско море е истинско райско кътче,
Коментари Харесай

Когато Вермахтът избиваше бивши съюзници

 Гръцкият остров Кефалония в Йонийско море е същинско райско кътче, в това число за доста германци. Прекрасните плажове и кристално чистата вода притеглят годишно десетки хиляди туристи. Архитектурата припомня за историята на това място - от 13-и до късния 18-и век Кефалония е принадлежала към Венецианската република. И до през днешния ден островът е комбинация от две култури - италианската и гръцката. Но историята му е белязана и от една тежка контузия.
Далеч от плажовете, на един рид в районната столица Аргостолион се издига монумент, напомнящ за един от най-кървавите епизоди в историята на острова - през 1943 година немски войски избиват 5200 бойци от италианската дивизия " Акуи ". Тъй нареченото " кръвопролитие на Кефалония " е едно от най-големите военни закононарушения на Вермахта в Южна Европа.   

Съпротива против Мусолини

След като през 1941 година Гърция е окупирана - първо от фашистка Италия, а по-късно и от войски на Вермахта, Кефалония и останалите йонийски острови са сложени под командването на италианската войска. След разпадането на съюза сред Хитлер и Мусолини, немски войски поемат контрола над острова. Главнокомандващият италианските елементи военачалник Антонио Гандин, който е пламенен привърженик на Адолф Хитлер, вижда чудесна опция не просто да капитулира, а и да премине на страната на германците. Той обаче дава опция на бойците си да гласоподават на чия страна да останат и те вземат решение да се бият против германците. Така се стига до тежки и кръвопролитни сражения, в които на първо време умират 1300 италински и единствено към 40 немски бойци. След това Вермахтът стартира да разстрелва всички предаващи се италианци - без съд и присъда: единствено за няколко дни са избити 5200 бойци от италианската войска. В Италия събитията на острова бележат значим исторически прелом: слагат началото на съпротивата и измежду военните против фашизма на Мусолини.

Капитулацията на Италия и директно обвързваното с нея кръвопролитие на острова трансформира внезапно настроенията измежду локалното гръцко население на Кефалония. " Хората са били напряко шокирани от това какъв брой невъзмутимо германците избиват италиански бойци ", споделя Клотилд Перота от гръцко-италианския културен съюз " Mediterraneo ". Гърци започват да укриват италианци, с цел да ги спасят от сигурна гибел. Така от врагове те стават съюзници. Съответно и до през днешния ден връзките сред Гърция и Италия са доста по-необременени от тези сред Гърция и Германия, показва Перота.

Цензурираният указател

Преводачката Дорис Виле живее от близо 30 години в Кефалония. Съвсем случайно тя научава за трагичните събития на острова от септември 1943 година. " Вече бях от няколко години на острова, когато се натъкнах на един туристически указател. Забелязах, че в немския превод на текста липсваше цяла глава, отдадена на " клането на Кефалония ", тази глава фигурираше обаче в италианския текст. На мое питане авторката на справочника (гъркиня) ми отговори, че не желали да обременяват с тази информация немските туристи.

Оттогава до през днешния ден обаче доста неща са се трансформирали. Широката общност научава за тези събития най-много с помощта на кино лентата " Мандолината на капитан Корели ", чието деяние се развива по време на окупацията и в който не е пропуснат епизодът с клането на острова. Сред статистите, взели участие в фотосите, е имало и доста възрастни хора, които са очевидци на събитията. На тази основа през годините са зародили и доста нови другарства. " Познавам очевидец на събитията, който децата на един от оживелите посещават всяка година ", споделя преводачката Виле.

Един въпрос обаче остава незадоволително маркиран, когато става дума за клането, състояло се преди 75 години: " Често се не помни за страданията на гръцкото население. През дванайсетте месеца немска окупация, последвали избиването на италианските бойци от дивизията " Акуи ", цели села са били изгорени и още доста хора са били екзекутирани ", показва Дорис Виле. Напоследък излизат доста повече изявления по тематиката, показва тя и добавя, че в Германия не е осветен задоволително въпросът за осъществените от Вермахта закононарушения по време на немската окупация на Кефалония.

Виж всички публикации от Флориан Шмиц-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР